Online video content heeft de creatie van video gedemocratiseerd: Tien jaar geleden was het volledig ondenkbaar om als jonge creatieveling een groot publiek voor je video’s aan te spreken, nu krijgt iedereen de kans om te ‘broadcasten’. In deze les leer je over de geschiedenis en technieken voor online video.

Inleiding

YouTube startte in 2005, met een banaal filmpje over olifanten. In het 18 seconden durende filmpje zien we een ‘nerd’ (Jawed Karim, één van de oprichters van YouTube), nu een man van 140 miljoen dollar.

Je kan stellen dat de oprichting van YouTube een nieuw tijdperk heeft ingeleid: het tijdperk van online video, waarbij ieder de kans krijgt om video te delen met een groot publiek, een recht dat voordien enkel grote broadcasters (zenders) hadden.

Mogelijk wordt later -in geschiedenisboeken (als die nog zouden bestaan)- volgend onderscheid gemaakt wanneer het over video gaat: van 1895 tot 2005 spreken we over offline videotijdperk, vanaf 2005 (oprichting YouTube) spreken we over het online videotijdperk.

La sortie des usines Lumière’ uit 1895 wordt als één van de eerste commerciële video’s omschreven. Gemaakt door de gebroerders Lumière. De eer van allereerste video ooit gaat naar deze opeenvolging van foto’s uit 1878.

6.1 Online Video

Online video is overal: wie een product wil leren kennen, bekijkt een hands-on reviewwie een avondje muziek wil luisteren zet een YouTube-playlist op, wie eens goed wil lachen, bekijkt een fail compilatie. Online video is overal, in vele vormen. Steeds vaker kiezen we voor video’s waarbij iemand ons iets uitlegt, dan grote tekstblokken te moeten doorlezen.

Er zijn twee parameters belangrijk in de creatie van online video: kwaliteit en/of exclusiviteit. Wie als enige iets filmde en online plaatste, heeft een grote kans om z’n video te zien boomen. Wie in slechtere beeld- of geluidskwaliteit iets vastlegde dan een ander, dreigt niet bekeken te worden (denk aan de verschrikkelijke concertopnames met de smartphone). Verder is kwaliteit een belangrijk aspect voor alles wat niet hyper exclusief is; vaak zegt men over video dat ‘alles al ooit gefilmd is, en dat je niet persé het warm water moet uitvinden, dan wel een sterke nieuwe invalshoek bedenken’.

Miljoenen meisjes (en jongens) van over de hele wereld filmen zichzelf wanneer ze een dansje doen: het gaat pas viraal wanneer: of de kwaliteit (van de dans en/of video), of de exclusiviteit groter is dan bij andere video’s.

6.1.1 Duurtijd van online video

Vóór de komst van online videoplatformen was het ongewoon om video aan te bieden in kleinere blokjes dan ‘programma’s’/’uitzendingen’. In de beginjaren van YouTube was het echter niet mogelijk om volledige programma’s online te plaatsen (limit van 15 minuten per video). Zo kreeg je bij de start van YouTube uitzendingen die werden opgeknipt (Part I, Part II,…).

Vandaag is het steeds logischer dat video niet wordt aangeboden in grote blokken, maar in hapklare bites, eventueel in playlists.

In 2008 veranderde YouTube de aspect-ratio van hun videospeler van 4/3 naar 16/9 breedbeeld-formaat. Elk ouder, 4/3-filmpje (zoals het allereerste YouTube-filmpje) speelt nu af met zwarte balken links en rechts in beeld.

Wie online video consumeert, verdraagt (of verkiest) korte, krachtige boodschappen. Al is 7 seconden wel heel kort om een inhoudelijke boodschap over te brengen.

Lengte online Video

Hu Lang?! is een Chinees. Er is geen vastgelegde tijdslimiet of gouden tip voor de lengte van een online video. Wie een sterk AV-product maakt, kan kijkers blijven boeien. Als er toch over cijfers gesproken moet worden, lijkt 3 minuten al een mooie lengte om op PC of smartphone/tablet naar één informatief videoproduct te kijken. Niet toevallig duurt het gemiddelde muzieknummer (en dus videoclip) ook een drietal minuten.

Wie online wil communiceren, kan dit in video slechts sporadisch met video van lange duur. Het gaat vaak om zeer specifieke videoproducten (vb. een uitgebreide review van een product, of een unieke documentaire)

Soms is het niet te begrijpen dat vlogs van vele minuten in lengte (die soms nergens over lijken te gaan), alsnog duizenden views halen. Helemaal doorgronden zullen we het geheim van ‘wat maakt een viral video’ dus nooit.

6.1.2 Online Video en rechten

Wikipedia: YouTube is een website waar de gebruiker filmpjes kan publiceren, maar daarvoor zijn auteursrecht afstaat.

Dit zou kunnen betekenen dat wie video upload naar vb. YouTube, het recht om de video te gebruiken ‘afstaat’ aan YouTube. In de praktijk komt het erop neer dat YouTube het recht heeft je video wereldwijd te delen (logisch), maar ook toestemming kan geven voor het hergebruik en herpublicatie van de video.
Hier is echter heel weinig informatie over te vinden.

Wie video’s online plaatst, mag dit enkel doen met videoproducten waarover hij/zij de rechten beschikt. In de omschrijving van een video ‘I Do Not Own The Rights’-plaatsen, volstaat niet om de rechten van een product clearen.

Meer informatie over de rechten van online video, vind je in les 7: Copyright en Creative Commons.

6.1.3 Viral

Een video wordt een virale video wanneer die door een groot aantal mensen spontaan gedeeld wordt, en zo vele duizenden, of miljoenen views verzamelt.
Vaak gaat het bij virale video’s om humoristische, of aangrijpende video’s. Ook kindjes scoren goed.

Numa Numa wordt gezien als de eerste virale video ooit. De foute webcamcover verscheen online in 2004, één jaar voor de komst van YouTube. Aan de lage resolutie van de video, kan men zien dat dit geen recente video is (pixels tellen). Het filmpje verscheen voor het eerst op Newgrounds.com. Een spijtige zaak voor de geschiedschrijving  over het internet ;).

Bedrijven zouden maar wat graag het gouden recept voor een virale video bemachtingen. Zij vragen aan hun reclamebureau’s expliciet om een ‘viral video’, wat eigenlijk een onmogelijke vraag is. Een viral is pas een viral, wanneer een oncontroleerbare massa van internetgebruikers ervoor kiest om de video te delen.

Slechts zelden gaat een online video met commerciële boodschap viraal. Dit kan te maken hebben authenticiteit, wat bij reclameclips vaak ontbreekt.

Eén Belgisch reclamebureau slaagt er regelmatig in om een commerciële video viraal te laten gaan: Duval Guillaume.
Niet enkel deze verborgen camera-actie  ‘Push to add Drama’-video, maar ook de ‘Amazing Mind Reader’, over veilig internetbankieren, ging viraal.

Soms gaan artiesten views of likes kopen, en dan wordt het extra pijnlijk wanneer dit uitkomt.
Waarom de ene video wel, en de andere niet viraal gaat, is onduidelijk. Al zijn er bronnen die je op weg willen zetten met tips als: Be Short and Sweet, Be Informative, Be Inspiring,…

6.1.4 Soorten online video

Video is overal op het web, voor alle leeftijden…
Het internet heeft gebruikers in staat gesteld om wat traditioneel enkel op televisie of in beperkte kring te bekijken was, voor een groot publiek mogelijk te maken. Het internet heeft ook z’n eigen nieuwe vormen van video voortgebracht: zoals de Vlog, product review, screencast,…

  1. Screencast / Training Video Een screencast is een opname van een computerscherm of consolescherm, waarbij vaak uitleg gegeven wordt over wat men ziet. Eén van de bekendste websites voor zulke training video’s is Lynda.com. De meest populaire screencapture software is Camtasia.

In deze screencast van het populaire World Of Warcraft, zien we een aantal gamers aan het werk. Dit filmpje werd een enorme virale hit.Tutorial / Instructable Het is ongelooflijk hoeveel gratis online tutorials men vindt. Een tutorial of instructable toont je hoe iets gemaakt, gerepareerd of gebruikt wordt. Anders dan een screencast is hier geen schermopname, maar een werkelijke opname van een handeling te zien. Er zijn duizenden online tutorials te vinden, bijvoorbeeld voor het gratis montageprogramma Da Vinci Resolve. Review Bekijkt (vaak zeer uitgebreid) de functies, meestal van een product of dienst. https://www.youtube.com/watch?v=noZAqbn92gM The Verge is een erg bekend technologie-magazine, met vele reviews over technologische snufjes. Ook Coolblue heeft uitgebreide product reviews van hun producten. Unboxing Vaak amateuristisch gemaakte video’s van mensen die een bepaald product -samen met de kijker- voor de eerste keer ontdekken. Heeft een beetje een spoiler-karakter, want is een deel van de pret van een aankoop, niet het ontdekken van wat je er allemaal bijkreeg?Commercial Vaak worden televisiecommercials overgenomen op het web, en voor de start van een gevraagde webvideo getoond. Soms gaan reclamemakers creatief aan de slag, met interactieve online commercials, zoals in dit voorbeeld van Tipp-EXVlog Een vlog is een video dagboek. Vaak bestaat een vlog uit een minutenlange uitleg van een jong persoon, die z’n (of vaak haar) mening uit. Soms kennen vlogs een groot succes, wanneer ze in kwaliteit en inhoud de standaard overschrijden. Leave Britney AloneMusic Video Music video’s bestaan er al sinds de komst van MTV, maar kennen online enorm veel succes. Vaak luisteren jongeren op hun smartphone naar muziek via YouTube. De lijst van meest bekeken YouTube-video’s wordt overheerst door videoclips van muzieknummers.

6.1.5 Techniek

ff_googleinfrastructure2_large

Online video staat steeds ergens opgeslagen op een server, die door gebruikers wereldwijd geraadpleegd wordt. Elke YouTube-video die een gebruiker upload, wordt geupload naar één van de immense data-centers van Google. In een webplayer (zoals de YouTube- of Daily-Motion-player) wordt de videocontent dan aangeboden.

Videofiles zijn vaak grote bestanden, te groot om in hun native vorm aangeboden te worden aan kijkers. Daarom wordt video -voor of na het uploaden- omgezet naar een webvriendelijker formaat. Daarom duurt het telkens even vooraleer je video online verschijnt, op vb. Vimeo. Eén van de bekende online formaten is de h264-codec, of flash-codec (een oudere codec).

Je kan videofiles ookomzetten (converteren) met software-programma’s, vóór je de video aanbiedt op het web.

Er bestaan drie manieren om video online aan te bieden:

– Streaming – Progressive Download – Download

Bij streaming bekijk je telkens één bepaald deeltje van een videofile. Streaming video is daarom heel erg moeilijk om te downloaden, al zijn er specifieke programma’s die . De livestream van het journaal op deredactie.be is een echte stream.

Progressive Download

De YouTube-speler is een progressive download-speler. Hierbij laadt de video in de speler (en wordt de video in feite op een onvindbare plek op je computer opgeslagen). Het lichtgrijze balkje toont de voortgang van het tijdelijk downloaden van het videofragmet. Ookal valt de internetconnectie op dit punt weg, ik zal in staat zijn om tot aan het donkere grijs te bekijken. Bij streaming kan je niet meer verder bekijken na het wegvallen van de internetconnectie.

De lijst van ‘best streaming websites’ zou dus beter ‘best progressive download websites’ heten.

Een download van video spreekt voor zich; hierbij wordt een videofragment eerst volledig gedownload, waarna je de opgeslagen bestandsfile kan bekijken, zonder ooit nog internet nodig te hebben.

Een nieuwe trend is het streamen van video-Torrents, waarbij video die bedoelt is om te downloaden, toch gestreamd kan worden. Wanneer die video nadien (na het bekijken) ook opgeslagen staat, dan kan je eigenlijk spreken over een progressive download mét downloadmogelijkheid.